2004-06-26

En, ähurm, annorlunda midsommar

Jag skrev på forumet häromdagen att jag skulle försöka glömma IVF över helgen. Någon tycks ha hört och velat ge mig lite hjälp.

O och jag hade planerat för en stillsam midsommarafton hemma, bara vi två, med lite god mat. Favorit i repris faktiskt, eftersom vi gjorde IVF även förra midsommarafton (nummer två). O hade nog kunnat tänka sig att gå på fest även under dessa omständigheter men inte jag.

Nå. Vi hade varit på Coop och handlat och slagits med alla galna barnfamiljer, klev innanför dörren med våra kassar och sniffade. En stark lukt av avlopp genomsyrade hela huset. Ner i källaren, där vi kunde konstatera att det stod illaluktande vatten på toalettgolvet, och att golvbrunnen i tvättstugan/duschrummet svämmat över med en gråsvart minst sagt illaluktande smörja.

Vad gör man? På midsommarafton? Först försöker man själv i ett par timmar att räkna ut vafan som har hänt. Jag drog mig till minnes att avloppen gurglat mycket på sistone. O förhörde mig strängt om jag brukar slänga bindor och trosskydd i toa (bindor nej, trosskydd ja), jag förhörde honom om bomullstops (nej). Vi konstaterade att det gick att pula ner ett fem meter långt stakband i rören men att det inte hjälpte. En hjälpsam granne berättade att gamla hus (som vårt) ofta har avloppsrör av cement och om det då finns många gamla träd i trädgården (det gör det) kan rötterna växa in i rören och orsaka stopp. Det lät ju trevligt.

Till sist letade jag på Gula sidorna och satte mig att ringa, utan större förhoppningar. Men jodå, napp redan på andra telefonnumret. Kapitalismen är underbar, bara man kan betala så kommer det faktiskt folk hem till en klockan arton på midsommarafton och spolar ens avloppsrör rena från skit. Killen som kom var nog en ängel i förklädnad. Han slet och jobbade så att svetten rann i nästan fyra timmar, och för detta skulle han ha femtonhundra kronor. (Han fick dessutom några flaskor tysk öl, det räknas väl knappast som muta?). Han hade aldrig varit med om ett envisare stopp, sa han. Men till slut gick det, det mullrade och marken skakade och ut kom... trosskydd samt en slingerskog av sådana där plastband som sitter på klisterremsan på undersidan av dambindor. Sådana som jag INTE brukar slänga i toaletten!! O undersökte sakkunnigt mina bindor och konstaterade att det inte var samma sorts plastband. Fan vet hur gamla de är, de kan vara från husets förra ägares tid.

Det blev midsommarmiddag till slut, halv elva på kvällen, lagom till att Grekland gjorde 1-0 mot Frankrike. Jag gillar inte sport annars men EM är rätt kul, framför allt eftersom det verkar bli underdoggarnas turnering. Tänk om nu Sverige slår ut Holland och Danmark Tjeckien, då blir det bara små otippade länder i semifinal. Sånt gillar jag. Förresten så åt vi örtwallenbergare och potatissallad med sparris samt vit chokladmousse med bär. Allt lagat av MIG vilket inte är så vanligt, men ordinarie matlagare var i källaren och sög skit.

Midsommardagens program är klart. Toaletten och tvättstugan måste naturligtvis saneras, men även källarförrådet. Det var inte översvämmat från början men blev tyvärr det under arbetets gång igår. Det är ingen katastrof, men jobbigt eftersom alla hyllor måste tömmas (lika bra att sortera bort alla onödiga prylar samtidigt) och monteras ner så att vi kan komma åt att svabba golvet ordentligt.

Så det verkar sannolikt att jag kommer att ha annat att tänka på även idag. Men ibland tänker jag på IVF och på Sune & Rune, och när jag gör det håller jag andan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar