2005-12-19

Idag för 22 år och en dag sedan

.. var jag en rädd trettonåring som dagen därpå skulle genomgå en stor ryggoperation. Jag somnade ensam på sjukhuset, mamma orkade inte vara hos mig. Pappa som bodde i en annan stad kom resande först på operationsdagen, så de satt båda hos mig när jag vaknade ur narkosen.

Smärtan jag kände då och de närmaste dygnen efteråt var obeskrivlig. Efteråt har jag alltid tänkt att det som alla pratar om, att föda barn, omöjligt kan vara värre. Det är en underlig tanke att jag aldrig kommer att få reda på det nu.

Som vuxen har jag förstås undrat vad i helvete mina föräldrar sysslade med. Då, när jag var en brådmogen trettonåring, accepterade jag att de inte var hos mig den kvällen. Idag, när jag själv är uppfylld av tanken att bli mamma, vet jag att jag aldrig hade lämnat mitt barn ensam en enda sekund under sådana omständigheter.

Men jag är inte arg på mina föräldrar. Pappa var omogen och obetänksam. När han fick klart för sig hur ont jag hade och hur viktigt det var att någon var hos mig, sov han i mitt rum under återstoden av min sjukhusvistelse. Mamma var uppfylld av sin egen ångest, som hon inte klarade av att hantera. Som barn låg hon ofta och länge på sjukhus, vilket satte djupa spår hos henne.

Allt gick bra, och mindre än ett år efter operationen var jag fullständigt återställd. Det enda spår jag bär är ett prydligt ärr som löper längs halva ryggraden. Det har varit en skön vetskap att ha, att jag kommer igenom svåra upplevelser, låt vara med ärr.

Det var dagens minnesord. Nu över till nutiden!

Vi har nästan bestämt oss!

Det lutar åt att det blir Korea. Jag pratade med AC (ny, ännu bättre tant!) flera gånger i förra veckan. För det första verkar det som att Korea accepterar mitt sköldkörtelfel (som ju egentligen inte är ett fel, utan snarare ett tecken på att jag kanske utvecklar sköldkörtelsjukdom i framtiden). För det andra måste både O och jag slanka till oss lite. Korea ställer krav på blivande adoptivföräldrars vikt, vilket de gör förbannat rätt i. Övervikt är ju trots allt hälsofarligt i längden, och det är egentligen inte så konstigt att de kräver de bästa och friskaste tänkbara föräldrar till de barn de adopterar bort.

Vi fick också frågan om vi kunde tänka oss att bli tillfrågade om barn med lättare handikapp. Det hade vi redan svarat att vi kunde, men AC ville fråga än en gång. Kan vi det så kan nämligen andra länder komma ifråga, som Colombia till exempel. Men då går det fort, och AC-tanten ville veta när vi tidigast kunde tänka oss att resa. Februari?

O och jag konfererade, vi insåg båda att vi inte vill ha frågan just nu. För hur ska vi kunna tacka nej till ett barn när vi får veta att det finns och kan bli vårt? Det måste vara oerhört svårt. Vi undrade rent av om det inte fanns ett särskilt barn som vår AC-tant tänkte på när hon frågade. Eller så inbillade vi oss.

I alla fall bestämde vi oss för att juni är det tidigaste vi kan tänka oss. Vi flyttar i slutet av april, och sedan behöver vi en månad på oss att komma i ordning. Sedan är vi redo, så redo man någonsin kan bli.

Det känns fullständigt verklighetsfrämmande och absurt att vi ska bli föräldrar. I åratal har jag pratat om det, drömt om det. Jag läste de första adoptionsböckerna redan 2001. Nu när vi börjar närma oss kan jag inte tro det. Det är alldeles för teoretiskt. Jag sörjer inte över att inte vara gravid (bara litelite), men jag skulle behöva lite illamående och bröstspänningar och fosterrörelser för att fatta vad som pågår. Och framför allt skulle jag behöva ett datum för BF - det magiska Beräknad Förlossning - att se fram emot och försöka relatera till. Bioföräldrar har i alla fall förmånen att de vet ungefär - på några veckor när - när ungen kommer. Och inte påverkas de av att Kina öppnar för Tyskland som adoptionsland, eller fågelinfluensans härjningar, eller att Bolivia väljer en ny president. Men min barnaväntan ska hela världen vara med och påverka.

5 kommentarer:

  1. Hejsan vännen!
    Oj vad härligt att det äntligen börjar närma sig för er. Jag blir inte riktigt klok på ditt inlägg om det blir Korea eller Colombia eller något annat land. Men det blir bra vad som än händer.

    Men visst känns det overkligt. Det gör det ända fram tills den dagen man står där med sitt efterlängtade barn kan jag lova dig.

    Lycka till, jag kikar in ibland för att följa dig. Precis som du följde med på vår resa mot Tim

    Kram Jennie

    SvaraRadera
  2. Oj, var jag så otydlig? Korea blir det - tror vi! Eftersom Korea går väldigt fort så kommer vi inte att skicka papper förrän framåt våren. Vi ber en stilla bön att väntetiderna inte hinner bli astronomiska till dess.

    SvaraRadera
  3. Spennende å høre om deres adoptionsprosess. Så flott at det går så fort.

    Jeg har noen spørsmål. Jeg og min mann er i adoptionskø og venter på at norske myndigheter skal behandle vår søknad om å bli godkjent. Det tar tid, og neste trinn er godkjenning for det landet man vil adoptere fra.

    Hvor lang tid gikk det innen dere fikk godkjenning av svenske myndigheter.

    Hva tror du det kan ha å si at Kina åpner for at Tyskland får adoptere?
    Lykke til med godkjenning og alt.

    Hilsen Johanne. Jeg kommer til å følge med på deres prosess.

    (Jeg blir stresset til tider av tanken å adoption - tør vi virkelig . Min mann tar litt tid for å bestemme seg helt dessuten)

    SvaraRadera
  4. Men OJ vad spännande :-)

    Korea och viktkrav, ja du skall veta att motionspatrullen alltid är redo :-)

    Kjamkjam
    Krix

    SvaraRadera
  5. Hej Johanne,
    Det tog nästan ett år från det att vi anmälde oss för hemutredning tills vi fick medgivande. Vi hade själva kunnat snabba på processen lite, men vi orkade inte i samband med att svärfar gick bort.

    Men jag vet att väntetiderna varierar jättemycket beroende på var man bor, så ta reda på vad som gäller för just er kommun (eller heter det fylke i Norge?)

    /Helga

    SvaraRadera