2008-07-29

Den svåra konsten att trösta

Inspirerad av ett inlägg hos Anna (och en ganska otrevlig kommentar) vill jag berätta om en bok jag ströläser just nu, EQ för föräldrar av John Gottman. Jag kände till Gottman sedan tidigare, han har skrivit en del intressant om parrelationer och har uppmärksammats för undersökningar där han med kuslig precision kunde förutsäga om ett äktenskap skulle hålla eller inte, baserat på upprepade samtal med paret.

Men den här boken handlar om barn och föräldrar, och hur man tränar upp ett barns så kallade emotionella intelligens. Med detta menas förmågan att identifiera och hantera känslor hos sig själv och hos omgivningen, förmågan att trösta och lugna sig själv, med mera. Gottman slår fast att barn som är duktiga på dessa saker klarar sig bra i livet, han hävdar rentav att de presterar bättre i skolan och är friskare än genomsnittet.

Boken är pladdrig och tvärsäker och fylld av tröttsamma tester (Uppmärksammar du din egen ilska? 42 frågor. Är du en fördömande, avfärdande eller låt-gå-förälder - eller rentav en god emotionell vägledare? 84 frågor). Men den innehåller guldkorn.

Som det första och absolut viktigaste steget på vägen: bekräfta barnets känsla. Bekräfta och hjälp barnet att formulera känslan. Gräla inte, släta inte över, fråga inte varför. Och framför allt: presentera inte några lösningar.

Skamset inser jag att allt det där gör jag, gång på gång. Reflexmässigt grälar jag på Q, försöker distrahera honom ("Nu börjar Anki och Pytte!"), frågar varför han är ledsen, talar om för honom vad han ska göra istället för att låta honom komma på det själv.

I lördags morse var det min sovmorgon, O skulle ta hand om Q och ville gå och hämta tidningen. Yrvaken Q bröt ihop av sina motstridiga känslor. Vill gå med pappa men vill inte ha ny blöja och t-shirt. Vill gå med pappa men också ligga kvar och gosa med mamma. Förtvivlad gråt på högsta volym. O och jag blev otåliga och irriterade och frågade, jämkade och förklarade. Inget hjälpte.

Tills jag sömndrucket erinrade mig det jag läst kvällen innan. Bekräfta! Jag tog Q i famnen och mumlade det som kändes som meningslösheter - jag ser att du är ledsen, är du så ledsen gubben, min ledsna pojke.

Q storgrät mot min axel. I en minut. Sedan sken han upp, gled ner ur sängen, tog tröja och blöja och gick för att hämta pappa.

När första häpnaden lagt sig (och jag sovit några timmar till) var jag inte så förvånad längre.

För hur kunde jag glömma den läxa jag lärde mig under barnlösheten?

När man behöver tröst behöver man inte bli grälad på för att man känner som man gör. Man behöver inga predikningar om att det kunde vara värre och tänk så mycket man har som man borde uppskatta bättre, egentligen borde man faktiskt vara glad och tacksam istället för ledsen. Inte heller vill man serveras några lösningar på problemet, de har en tendens att vara enklare för servitören än för mottagaren. ("Har ni funderat på att adoptera?") Det enda som lindrar något lite är att någon törs dröja vid det svarta och ledsna och säga jag ser hur du har det.

Ingen konst alls men ändå så svårt.

5 kommentarer:

  1. Wow! Vad bra!! Det är juu exakt så man själv känner när man är ledsen. Just som du säger. Känslor som dessa handalr inte så ofta om logik, utan om just känslor. Något man kan känna utan att det finns något som helst "förnuft" bakom känslan. Men man vill ha tröst. Stöd. Bekräftelse. Blir lugnad. Känna närhet.

    Självklart är det likadant för barn! Men jag förstå¨r också om det inte alltid är vad man som förälder tänker på i första hand. Tyvärr.
    Men jag ska försöka komma ihåg detta när Ella blir större. Just nu handlar hennes gråt framförallt om just hunger, sömn, närhet eller blöt blöja. Och som förälder får man försöka se vilket eller vilka av dessa behov som gråten gäller just då.
    Men häftigt att det fungerade så bra att trösta Q och att han då helt kunde "lämna" denna känslan bakom sig och "gå framåt". :-)

    KRAM!

    SvaraRadera
  2. Du är så klok att jag bara kan fortsätta häpnas och vara glad för att jag funnit din blogg. Din inspirerar ständigt!

    SvaraRadera
  3. Å, vad bra, det ska jag komma ihåg! Att bekräfta dotterns känslor, alltså.
    /Pernilla

    SvaraRadera
  4. Hej, jag vill bara säga tack för ALLA dina ord. Det gör det lättare att utstå alla känslor och hantera dem lite bättre. Är själv barnlös och hittade din sida genom just omskrivna ANNA och har kommit till det vägskäl där vi kanske inte har några andra alternativ än att adotera - men du har verkligen gett mig mod och lust att ta det steget.
    Jag har läst, gråtit, aha-at, suckat, länkat, skrattat, letat, fröjdats och inte minst känt igen tankar och händelser.

    Tack för att du delar med dig av din vardag, klokheter och även av dina svarta tankar...

    SvaraRadera
  5. Oj tjejer, vilken glädjeinjektion att läsa era kommentarer! Tack!

    Ulrica, vad glad jag blir om jag kan inspirera till att våga ta reda på mer om adoption. Det är viktigt att man själv känner att det är rätt så jag vill inte tjata och propagera. Men precis som (nästan) alla andra föräldrar tycker jag att Q är det bästa som hänt mig. Att bli mamma genom adoption har varit allt det jag hoppats på, t o m mer och ännu bättre, och inget av det jag varit rädd för.

    SvaraRadera