2010-05-27

Frågor

Vad gör man när man är nybadad och fräsch och nyinsmord med mjukgörande salva?

Svar: Man kräks. Om man är bebis, alltså.

Vad gör man när mamma krånglat på en kläderna, knutit bärsjal enligt konstens alla regler och stuvat ner en i densamma?

Svar: Man kräks.

Följdfråga: Vad gör mamman då?

Svar: Hon hugger blixtsnabbt efter två meter hushållspapper, torkar det värsta, går sedan ut i livet och solskenet med bebis på magen och bebiskräk mellan tuttarna.

En helt annan fråga: går det att dressera barn att byta dagsovmönster från fem lurar à tjugo minuter till en eller två, längre? Vad är det magiska ordet?

6 kommentarer:

  1. Ja, vi "dresserade" om från att sova korta snuttar till att sova längre pass. En mildvariant på Anna Wahlgrens "sova-hela-natten-kur". Nu gillar ju inte du Anna W, men men! Vi satte helt enkelt ett schema för mat och sömn med längre sovpass i detta. När sovtid var så "vagnade" vi, när vakentid var så höll vi den lille vaken. Efter 3-4 dagar satt det. Utan särskilt stora protester och gråt (då hade det nog inte gått)

    Lycka till! : )

    SvaraRadera
  2. Innan jag hade läst Marias kommentar så var jag på väg att gå in och skriva detta:
    "Jag vet att du inte gillar det, Helga, men de Magiska orden är Anna Wahlgren".
    ;-)

    Kör en mjuk variant. Håll uppe så länge mellan lurarna som det bara går och se till att komma över de toppar då barnet sover som lättast, dvs vid 20 min, 30 min, 45 min... Jag har gjort det genom att ligga bredvid, andra har gjort det genom att vagna.

    Sömn är viktigt! Y kommer att äta bättre = sova bättre = äta ännu bättre = sova ännu bättre.

    Å du! Vi har helt olika åsikter i detta, vet vet jag ju. Så skit i det om det känns fel för dig.

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Man får rekommendera AW till mig, och den lightvariant ni beskriver verkar förnuftig. Även den tokiga kärringen har väl en gnutta sunt förnuft ;-)

    Det jag inte gillar med AW är hennes tvärsäkerhet, hennes aggressivitet när hon blir kritiserad, hennes trista retorik ("herrar professorer"), hennes totalt ovetenskapliga ideer om det ena och det andra. Men annars så! Hon hör ju till de få som faktiskt vågar ge råd och inte bara jamsar och säger att "så kan man också göra". Likadant med Louise Hallin, som säger en del vettigt men som gör mig mörkrädd i andra avseenden.

    Ja. Gärna mothugg om AW, jag har inte läst henne särskilt noggrant eftersom jag inte står ut längre stunder.

    Någon sorts uppstyrning av Y:s sovande ska vi nog göra, men det får nog vänta tills den nya förkylningen är bättre och tänderna kommit fram. Just nu är det minsta motståndets lag som gäller. Vilket t ex innebar att jag kom ur nattlinnet kl 14:30 idag.

    SvaraRadera
  4. Jag tror att det magiska ordet är tid. Inte Anna Wahlgren.

    SvaraRadera
  5. Håller själv på att få visdomständer just i detta nu, så jag lider med Y. Det är verkligen plågsamt...

    SvaraRadera
  6. Ja Anna W har sina sidor, hennes retorik är genomusel och allt trams om vargen, hjälp, hjälp... Men det finns en del som är bra också, man får hitta sin egen väg, för oss så fick hennes "metoder" vår son att sova och alla mådde bättre av det. Lille Y är ju så nyss kommen till er också, han kanske behöver den här tiden med sömnstrul.

    Anna W har också sagt om kärlek till sitt nyfödda barn - att man inte ska vara orolig om man inte drabbas av den stora kärleken med en gång, man kan lugnt ägna sig åt att vårda barnet på bästa sätt och sen kommer kärleken en dag, antingen som ett bombnedslag eller som ett sipprande regn, men den kommer.

    De orden hjälpte mig lite när jag var bräcklig, nyförlöst och med ett barn som aldrig sov och bara skrek.

    Kram!

    SvaraRadera