2010-06-05

Uppföljning

Fredagen blev fin, i sällskap med mina söner - lekplats, vardagsdrama med skatungar ("Mamma, jag ser en pingvin!") och katter, plaskdamm, bibliotek, glass på torget i solskenet. Nu är det tidig lördagmorgon efter tjorvig natt, jag sitter framför barn-TV med Q bredvid mig och Y vid mina fötter. O njuter en av sina ytterst sällsynta sovmorgnar. Jag reflekterar över två av de saker jag skrev om igår.

Jobbet först. Jag kommer inte att ge mig utan strid och jag har gott stöd av mina styrelsekollegor. Frågan är om företaget vill bli av med mig eller vill behålla mina kollegor med kortare anställningstid, det har jag inte kunnat räkna ut. Å andra sidan var förslaget som presenterades igår just ett förslag och inte särskilt genomarbetat, det märktes tydligt.

Jag skulle ljuga om jag förkunnade att det hela inte oroar eller irriterar mig. Naturligtvis känner jag mig stridslysten och förbannad. Men jag känner ändå viss tillförsikt. Uppsagd eller inte, hur det än går så kommer det att bli bra. Jag har ett helt år på mig - min planerade föräldraledighet - att hitta nytt jobb. Det första sökte jag igår. Skulle jag mot förmodan hitta drömjobbet innan detta år är slut, byter vi. Då får O vara hemma istället. Det är ett scenario jag faktiskt kan leva med, till min egen förvåning. Under förra ledigheten längtade jag inte alls tillbaka till jobbet.

Nu över till Y. Y, lilla bebisen som leker vid mina fötter under stilla joller. Som ger mig ett strålande leende när jag tittar på honom. Som nästan alltid tystnar med skrik och gnäll när jag lyfter upp honom. Varför i himlens namn tycker jag att han är jobbig?

Veckan som gick var den första då O jobbade och det har gått väldigt bra. Jämfört med första veckan ensam med Q, rent enastående bra. Erfarenhet, årstid och bostad hjälper förstås till. (Då var det november och vi bodde i lägenhet på åttonde våningen, att ta sig ut var ett helt företag. Idag är det blommande försommar och vi bor på marken, med egen liten täppa och tjugo steg till en park med lekplats.)

Q var ett krypande kvicksilver, aktiv och ständigt nyfiken. Han pilade runt i lägenheten och utforskade kökslådor, sladdhärvor och blomkrukor. Y är inte lika rörlig, han kryper inte ännu, men han verkar också mindre experimentlysten. Han kan sitta en halvtimme och rassla med bakmåttsatsen, eller bläddra i en pekbok.

Min tillvaro är alltså enklare på många sätt. Å andra sidan hade Q heller inte en svartsjuk storebror. Så snart jag lyckas distrahera, lugna, trösta eller söva Y, är Q där och ska upp i knät, läsas för, gosas med. När Y äntligen somnat vaknar Q med ett vrål och strömmande näsblod. Eller så sväljer han glaskulor. Jag som uppfylldes av oceaner av oanvänd kärlek under så många år, nu öser jag och öser ur dem. Ändå är det alltid någon som kräver mer.

Sovandet funkar inte perfekt. Y somnar relativt snabbt men sover sedan oroligt, vaknar och gnyr och måste tröstas. Av mig. Ofta vaknar han till ordentligt just när vi håller på att somna, och stökar runt en bra stund. Inatt var han som förbytt, efter att ha sovit tämligen lugnt några timmar, var han vaken och gnällig från elva till tre. Jag skäms att säga att även jag blir som förbytt i en sådan situation, så det var tur för oss alla att O tog över och att Y accepterade det.

Men det känns inte som läge för någon metod, fem-minuters eller rumpbuffning. Y verkar behöva trygghet och närhet. Dessutom krånglar hans mage. Vi har bytt ut ersättning mot välling, en succé och är på god väg att introducera barnmat. Y äter med god aptit men magen hänger inte riktigt med. Prematura barn har ofta problem med förstoppning, och Y verkar inte vara något undantag.

Kontentan måste bli att Y nog inte är ett särskilt besvärligt barn, utan att det är omständigheterna som överväldigar mig. Vad var poängen med detta resonemang? Det känns alltid bättre att ha benat ut och analyserat. Och kanske kan jag hoppas på att omständigheterna blir lättare, inte svårare.

3 kommentarer:

  1. Jag tror inte att du ska jämföra med hur det var med Q. Då hade du den oändliga tacksamheten över att äntligen ha fått ett barn. Den här gången hade du redan ett älskat barn, som Y tar utrymme från.

    Att Y söker sig så mycket till dig tycker jag på ett sätt låter sunt, faktiskt. Han vet att du kan. Kanske kan han hjälpa dig att utveckla dina känslor för honom? Kanske hjälper det att fokusera på den vardagliga omsorgen och närheten, och helt acceptera att du ännu inte känner så mycket som du kommer att göra?

    SvaraRadera
  2. Känns bra att han knyter an så till dig, det är sunt. men visst, jag kan tänka mig att det är jobbigt som attan. Men, det är väl så det är att vara tvåbarnsmamma, jobbigt som bara den och samtidigt helt fantastiskt. Inte undra på att hjärnan går i spinn!

    Kram till dig och de dina.

    Själv hoppas jag i hemlighet att få vara i dina skor en dag, med allt det jobbiga och härliga. Hmm, jag kanske tar tillbaka den kommentaren en natt vid tretiden när jag bara sovit fyra timmar på två dygn :-)

    SvaraRadera
  3. Vad tror du om en bärsele så att du alltid kan bära något av barnen?

    Q kan hänga på din rygg (om du orkar) när du byter på lillebror och när Q vill gunga kan Y hänga på magen och gosa.

    Det finns ju flera olika selar som passar för större barn, eller om du kan sy och sno ihop en hybrid själv. (När båda barnen sover. HAHA! ;-)

    Kanske kanske kan det lösa Qs svartsjuka och närhetsbehov?

    SvaraRadera