2011-04-24

Jordnöt, någon?

Skärtorsdagen bjöd på en ny erfarenhet. Y är tydligen jordnötsallergiker. Eller nåt.

Jag fick sovmorgon medan O gav pojkarna frukost. Sedan åkte O till jobbet, och medan jag intog min egen dito, satt Y i sin stol bredvid mig och blev allt gnälligare. Jag märkte att hans ena öga såg svullet ut, och ringde O för att fråga om han märkt något. Medan vi pratar svullnar ögat alltmer. Vi lägger på och jag ringer först BVC och sedan vårdcentralen. Jag är helt fokuserad på att Y varit förkyld i två veckor, och att jag själv hade ögoninflammation för några veckor sedan. Men det här går fortare, nu är båda ögonen nästan igenmurade. Men han andas helt normalt. Kom in med en gång, säger sköterskan jag pratar med.

Medan jag klär mig och Y minns jag vad O sagt, att de ätit jordnötssmör till frukost.

Tursamt nog är morfar på ingång, och kan passa Q medan jag kastar mig i bilen med Y. På vårdcentralen står en sköterska och väntar, vi får komma in direkt. Antihistamin och kortison i flytande form, Y är strålande duktig och tömmer muggarna till sista droppen. Nu får ni sitta ner och vänta, säger doktorn.

Och jag sätter mig, ja jisses. Först nu viker sig knäna på mig och jag känner mig lite matt.

Någon timme senare har svullnaden gått tillbaka något och vi får åka hem. Jag har fått veta att det inte är idé att göra allergiutredning på ett så litet barn, men att vi nu ska undvika alla sorters nötter. Vi får recept på antihistamin och kortison att ha hemma.

Jaha. Men jag ska allt ta reda på när man kan göra allergiutredning, och se till att göra det så fort som möjligt.

Livet är inte enformigt.

6 kommentarer:

  1. Fy så läskigt!! TUR inget värre hände!
    Här har man rekommendationerna att inte ge barn under 2 år nötter alls och framförallt inte jordnötter. På vårt dagis är det s.k "nötfri zon" vilket innebär att man inte får ta med några nötprodukter alls dit. Bra tycker jag även om alla amrisar som älskar sina PJ-mackor kan klaga.... ;-)
    Kraaam och som sagt TUR att allt slutade lyckligt!!!!

    SvaraRadera
  2. Min son fick allergisymptom redan som bebis i form av väldigt ilskna eksem. Det var väldigt oklart vad eksemen berodde på men han allergiutreddes och fick besked om en födoämnesallergi, innan han hade fyllt ett år.
    Han har genom åren haft extremt få "olyckor", dvs att han fått i sig sånt han inte tål, men vi vet nu att han kan reagera precis som din Y och det kan ju bli väldigt allvarligt. Stå på dig om utredning tycker jag. Det är ju också viktigt att ha en diagnos med tanke på dagis etc.

    SvaraRadera
  3. Varför skulle han inte kunna utredas? Min son var ca 6 månader när jag gav honom mannagrynsgröt gjord på vatten, eftersom vi misstänkte att han var allergisk mot mjölk. Mannagryn=vetemjöl. Han fick utslag över hela kroppen, men andades normalt, dock blev han gnällig och lite frånvarande. Jag fick rådet att åka in till akuten, gjorde det, allt gick bra och hamnade sedan på väntelista till utredning/läkarbesök. Dit kom vi ca 3 månader senare och fick ta blodprov för att se vad mer han var allergisk mot. Han går nu på läkarbesök ca var tredje månad. Vad vi vet är han allergisk mot vete, råg, mjölk, ägg, katt och jordnöt.
    Lisa

    SvaraRadera
  4. För liten??? Ok, jag jobbar med allergidiagnostik och det går alldeles UTMÄRKT att göra utredning på så små barn. Men pricktest är jobbigt och lite smärtsamt. MEN, det finns blodtester då man tar blodprov som sedan analyseras. Emellertid är det mycker dyrare för landstinget... Jordnöt kan vara en indikation på även andra allergier, andra nötter även om nu jordnöt faktiskt inte är det utan en baljväxt. KRÄV ett blodtest! Det går utmärkt!!!

    SvaraRadera
  5. Hej

    Han är inte för liten att testas! Och BVC är inte experter på allergier. Mitt råd är att ni själva direkt kontaktar en allergimottagning. Med en son som är multiallergisk har jag viss erfarenhet.

    Självklart kan ni så länge undvika nötter. Men jordnöt är ingen nöt så han behöver inte vara allergisk mot varken nötter eller mandlar av olika slag. Jordnöt är en baljväxt. Närmast i släkt är i så fall att han är allergisk mot andra baljväxter som ex soja.

    Min son testades första gången när han var sex månader. Då hade han länge varit rödflammig över hela kroppen. Mjölkallergi trodde jag. Nehejdå, det är inte vanligt sa man på BVC. Ta du och smörj honom med kräm bara... Till slut tröttnade jag på deras "att det är inte så vanligt" och tog kontakt med läkare. Det visade sej att han var allergisk mot både mjölk och ägg. Sedan har det tillkommit fler allergier: vete, jordnöt, vattenkastanj,hasselnöt och mandel (ska undvika alla trädväxande nötter/mandlar, man har inte testat mot alla) och björk. Sedan i år har kan han dock äta (hurra!) vete som han tidigare var allergisk mot.

    Enligt läkare växer de flesta födoämnesallegier på barn bort innan de börjar skolan. Men inte för alla. Min son har också astma, så hans prognos att allt växer bort är sämre.

    Jag skulle aldrig våga gå hemifrån utan vårt "survival kit" - adrenalinpenna, smältallergitabletter och betapred. Får han i sej fel får han i värsta fall svårt att andas och vi måste till sjukhus. I lindrigare fall spyr han snabbt upp det han inte tål.

    Ska din son testas mot jordnöt och "andra" nötter gör de förmodligen det med ett blodprov. Sedan tar det några veckor innan man får svar. Om han däremot ska göra pricktest (inte så troligt) så är det viktigt att du inte gett honom någon allergimedicin på en vecka - då finns den effekten kvar och pricktestet blir missvisande.

    Hur är det man den lille. Är han liksom storebror intolerant mot mjölk? Det här i och för sej inte ihop eftersom en laktosintolerans inte är en allergi om man ska vara petig...

    Lycka till i alla fall!

    SvaraRadera
  6. Tack för bra tips! Ni stärker mig i min övertygelse att tjata mig till en utredning på det snaraste. Kanske vänder jag mig till neonatal också för att höra vad de säger, han är ju prematur. Undras om prematura barn är allergiska i högre grad?

    Vi har förresten inte märkt av någon laktosintolerans hos Y, men det är väl lite tidigt ännu, Q var nästan fyra innan det visade sig hos honom.

    SvaraRadera