2011-11-07

Men allvarligt!

Ursäkta den ofint ställda frågan, men vad fan är det för jävla fel på folk i Malmö? Jag blir alldeles förfärad över det jag läser här.

Jag vill påstå att mentaliteten här i Stockholm är annorlunda, men säker kan jag förstås inte vara. Jag åker kollektivt till jobbet varje dag och merparten av mina medresenärer är klädda på ett sätt som gör att man kan identifiera deras religion. Inget konstigt med det, och jag har faktiskt aldrig märkt att någon ondgör sig.

Vad tror mina läsare?

24 kommentarer:

  1. Möjligt att mentaliteten i sthlm är annorlunda men det var väl bara något år sedan ni hade nordens första självmordsbombare där - så bättre kan det väl knappast vara iallafall?

    SvaraRadera
  2. @Anonym: Det var ju nu ingen Stockholmare som utlöste eller planerade bomben utan en man hemmahörande i Småland. Att dessutom fokusera på en enskild händelse i detta blir så snedvridet. Men det är ju inte ovanligt att vissa grupper hänger sig åt den tekniken i diskussioner...

    SvaraRadera
  3. Ledtråd 1: ni har inte lika mycket bilbränder och skottlossning i stockholm heller, och förorterna är belägna på längre avstånd.

    Ledtråd 2: det är inte malmöpågen tillika kristne protestanten Mårten Mårtensson som, på väg ner till jobbet i hamnen med en spettekaka under armen, passar på att spotta och svära efter lite judar.

    SvaraRadera
  4. Det har inte gått riktigt lika långt i Stockholm. Än. Men det är bara en tidsfråga. På tiden att någon skriver denna artikel i svensk media. Just muslimers hat och trakasserier av judar i Malmö har redan varit föremål för debatt på både tysk och amerikansk tv. Är det inte konstigt att inte svenska media har lyft detta tidigare? Vad tror ni det beror på?

    SvaraRadera
  5. Jag är en av de för Sverige unika individer (eftersom människor inte flyttar särskilt mycket inom landet) som i vuxen ålder bott i både Göteborg, Malmö och Stockholm (i 20, 10 respektive 1 år i vardera stad). På min egen rankningskala är Malmö överlägsen etta, av alla möjliga skäl.

    När det gäller just den fråga du hänvisar till här är min egen gissning (det skrivs ju aldrig rakt ut i medierapporteringen) att det finns ett visst samband mellan de här förföljelserna och det faktum att det finns en hel del statslösa palestinier bosatta i Malmö. Tror dock inte att det finns någon särskild mentalitet i staden som sådan som ger upphov till det här. Däremot utmärker sig ju Skåne som helhet för sin ovanligt positiva inställning till Sverigedemokraterna, men det har nog helt andra rötter än det som är bakgrunden till den här typen av antisemitism.

    Marie

    SvaraRadera
  6. Marie,

    Men det är ju fruktansvärt att media inte tidigare valt att skriva rakt ut vad hatbrotten beror på! Om det nu är så att en stor del av befolkningen systematiskt förföljer en miroritet på ett så här avskyvärt sätt måste ju journalister lyfta detta problem så att samhället kan agera och stoppa förföljelserna! Jag är förbluffad över att det här kan pågå utan att någon gör något!!

    SvaraRadera
  7. Varför? Det försöker jag alltid besvara med att börja fundera över VEM som säger VAD, och NÄR! Det ger någorlunda perspektiv!Det brukar leda till något ganska nära sanningen. En sak jag vill uppmärksamma i sammanhanget är IDENTITET frågan, och i den kontexten INTEGRATIONEN som politisk fråga! Det blir väldigt lätt en fråga om VI vs DEM, tycker ni inte det? Därifrån är nästa steg given, när man resonerar kring förklaringen till det "onda" i samhället. "DEM" blir alltid hatobjekt och alla frustrationer kanaliseras i den riktningen. Fel samtidigt att tro att det är endast palestinier och muslimer som agerar på det viset! Ta en ordentlig titt på historien!!!

    SvaraRadera
  8. Den här frågan har inget enkelt svar, och infekterad är den också.

    Det är mycket som är annorlunda i Malmö än i Stockholm.

    När jag googlar på uttrycket "andel invandrare" får jag upp Wikipedia-artikeln om Malmö som nummer två. Andelen som var hög redan 1995 (25%) har stigit till nära 40% 2009. Av de 109 884 av utländsk bakgrund som bodde i Malmö 2009 var 9 174 danskar, så det är inte arbetskraftspendling över bron som ligger bakom den stora ökningen.

    "Framtiden upplevs av många som tveeggad i Malmö. Samtidigt som staden har genomlevt en tillväxtperiod man inte har sett sedan rekordåren på 1960-talet är det fortfarande stora skillnader i arbetslöshet mellan olika grupper och områden. Den öppna arbetslösheten var 5,5 procent 2005 (årsgenomsnitt). I flera undersökningar säger malmöborna att de upplever stor otrygghet i staden. Malmö har också på senare år drabbats hårt av kriminella konflikter med flera skottlossningar på allmänna platser.

    Malmö är en segregerad stad, delad i en östlig och en västlig del där de mer välbärgade stadsdelarna finns i den västra. Samtidigt finns i Malmö, i jämförelse med exempelvis Stockholm, Göteborg och Uppsala, en geografisk närhet mellan områden med olika social sammansättning. Malmö saknar också förorter belägna på långt avstånd från centrum, utom möjligtvis Oxie. Till exempel ligger Rosengård inom 35 minuters gångavstånd till Triangeln, stadens kommersiella centrum. Under decenniet efter millennieskiftet har kommunen byggt en del villaområden i Husie och Riseberga för att försöka skapa en balans mellan östra Malmö och västra Malmö. Om det på 1950-talet handlade om arbetarklass och borgarklass är segregeringen i dag mellan fattig och rik och i viss mån mellan olika etniska grupper. Bostadspriserna är också väsentligt högre i den västra delen av Malmö."
    säger Wikipedia vidare.

    Så skåning jag är har jag inget eget förhållande till stan egentligen - för mig har den alltid bara varit en järnvägsstation mellan Lund och Köpenhamn. Vilket sannolikt också är hur stan ses av många, dess underdog-position som en delvis överspelad industristad i skuggan av en universitetsstad och en huvudstad.

    Hur väsentlig den underdog-känslan är i sammanhanget vet jag inte. Men jag misstänker att för att ha den minsta chans att klara en sådan social påfrestning som stadens demografi utgör, skulle staden behöva flyta av manna och honung. Och det gör den inte.

    Människor och Tro hade ett reportage i den specifika frågan du lyfter. Jag har inte hört just det, men på det hela taget tycker jag att M&T har mycket bra reportage i religionspolitiska frågor, så jag rekommenderar det ohört.

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=416&artikel=3417760

    SvaraRadera
  9. Förresten vill jag på det hela taget slå ett slag för SR och framför allt P1. Det ÄR verkligen Public Service, vilket pappersdrakarna inte är.

    Jag som också av gammal vana har morgontidningarnas hemsidor i min länklista måste påminna mig om det allt som oftast.

    SvaraRadera
  10. Det finns många muslimer och i synnerhet från Mellanöstern i Malmö. Där har du det!

    Det är mycket begärt att dessa statslösa Palestiner ska kunna skilja på STATEN Israel som ju är en judisk stat, och judarna som lever där och på andra platser. Israel ÄER ett religiopolitiskt projekt.

    Extra märkligt blir det när rabbinnen själv inte kan skilja på sak och person och uttrycker sig svepande om HELA världsjudendomen: "Jag kan bara säga att vi judar inte hatar muslimer".

    Det är sånt här som gör att andra än judar ser på judarna som EN grupp. Dom håller helt enkelt ihop och till och med en rabbin som ska tala om det här i landets största tidning gör samma misstag. Om han nu ser på dem som en homogen massa - vad ska inte de här unga outbildade pojkarna göra?

    Tycker han uppvisar en sorglig brist på insikt. Med det inte sagt att något av det han utsätts för är bra - men det skulle ha vart klädsamt att förstå Israles del i hela konflikten.

    Judar har dock alltid förföljts, likt kurder, romer och andra tidigare statslösa folk. Det kan inte skyllas på Israels agenrande i modern tid. I judarnas fall är det dock fråga om den här homogena massan av religiositet, ras och politik som är krutdurken. Skulle judendomen vara en religion vilken som helst skulle problemen inte vara lika stora...men eftersom de själva är noga med rashygienen så är det kanske, återigen, mycket begärt att inte deras förmenta motståndare ska kunna se skillnad på judar, Israel, och politik.

    Östermalm, Stockholm

    SvaraRadera
  11. Hetsen mellan judar och muslimer beror delvis på Israel–Palestina konflikten. Skeptismen mot sionism och USA/Israels roll i mellanöstern ökar. Att detta förväxlas med "nazism" däremot är bara sorgligt. Religiösa ledare och föräldrar måste ta större ansvar! Att just muslimer är överrepresenterade i brottsstatistiken bidrar dessutom till ökad islamofobi i Sverige och det lär knappast vara de religiösa ledarnas mål? // aCCer

    SvaraRadera
  12. Anonym från Östermalm:

    Det är väl inte för mycket begärt alls?! Herregud, man kan väl inte ge sig på någon på gatan bara för att man kritiserar hans stats- eller religionstillhörighet!?
    Det är ett fruktansvärt pöbelbeteende som alla borde ingripa mot!

    Och vad menar du med "extra märkligt"? Han avser kanske sin egen församling i Malmö och inte världsjudendomen? Vad jag vet har ju inte judarna i Malmö betett sig sådär hemskt mot några muslimer.

    Och vadå "sorglig brist på insikt"? Varför ska han lida för att han är den han är på grund av konflikten i Mellanöstern?

    SvaraRadera
  13. Hemskt att läsa anonyms okunniga och fördomsfulla beskrivning av judar som rashygieniska. Faktum är att det finns judar från alla delar av världen från mörkaste afrika och blondaste Sverige till borte Asien. Det går dessutom alldeles utmärkt att konvertera till judendom oavsett biologisk eller annan bakgrund.

    SvaraRadera
  14. http://www.haaretz.com/news/national/ultra-orthodox-spitting-attacks-on-old-city-clergymen-becoming-daily-1.393669

    Man kan alltid börja med att göra rent framför sin egen dörr - och då har vi inte nämnt de dagliga trakasserierna och övergreppen mot palestiner på de ockuperade områdena.

    Rabbinen Shneur Kesselman i DN-artikeln som citeras kommer från det ortodoxa Chabad som bl a hävdar att Israel enligt judisk lag inte får ge upp en millimeter av den ockuperade marken.

    SvaraRadera
  15. Det är inte konstigt att en representant för det nya "herrefolket", med "Guds rätt" till hela Palestina, med egen, nogrann rashygien och som tar kärnvapenbestyckade och folkmördande terroerstaten Israel i försvar är hatad.

    SvaraRadera
  16. Jag har följt den här diskussionen under dagen. Inledningsvis bävade jag en aning för vart det skulle barka, men nu konstaterar jag till min tillfredsställelse att det är ju genomgående insiktsfulla kommentarer här, om än rätt hårda i tonen. (Jäklar vad den här frågan provocerar!) Men: Varför är det praktiskt taget ingen som vågar stå för sin kommentar ens med signatur??

    SvaraRadera
  17. Ni som verkar tycka det är ok att bespotta denne man bara för att han är jude/ eller försöker rationalisera ett sådant beteende med hänvisning till konflikten Israel-Palestina är ju inte kloka. Vi har religionsfrihet i det här landet och det finns inget som rättfärdigar att han ska utsättas för de har trakasserierna.

    SvaraRadera
  18. Jag var aupair hos en judisk familj i Australien när jag var yngre. Det var en öppen och tolerant familj. Som svensk icke-judisk var jag hur välkommen som helst - och de var väldigt intresserade av Sverige.

    Mamman hade efter en skilsmässa gift om sig med en mörkhyad man (som inte var jude utan kristen) och fått två barn, (som var judar eftersom det ärvs efter mamman), hon hade tre heljudiska barn med sin första man.

    Jag hörde dem aldrig tala nedsättande om muslimer eller andra religioner.

    De var inte bokstavstroende, men stolta över sitt judiska ursprung och deltog i judiska högtider.

    Familjen umgicks med både judiska och kristna familjer. Barnens bästisar var kristna och det gick muslimska barn i barnens klass, jag hörde aldrig att det var bråk pga religionen.

    Jag känner inte igen bilden av judar som introverta rashygienister. Men det är nog en rätt stor skillnad på att bo i ett överklassområde i Sydney och att bo i Malmö.

    Ville bara säga att de finns alla möjliga sorters familjer inom en religion.

    /Pernilla

    SvaraRadera
  19. Tack för insiktsfulla kommentarer! Jag har lärt mig mycket. Tack också för att ni höll debatten på en bra nivå. Liksom min återkommande läsare annannan blev jag först orolig för hur detta skulle sluta. Men jag håller med om att det både är trevligare och mer praktiskt när folk anger ett alias eller en pseudonym och inte bara låter sig vara anonyma.

    Själv har jag bott länge i Göteborg och nu några år i Stockholm. Malmö vet jag inget om alls (som synes). Men jag uppfattar Göteborg som mer segregerat än Stockholm, och faktiskt också mindre tolerant. Både mot infödda och utlandsfödda svenskar.

    SvaraRadera
  20. Att du kan identifiera stockholmarnas religionstillhörighet utefter vilka kläder de har på sig låter helt fantastiskt. Jag åker också kollektivtrafik ibland och har inte märkt att folk skulle ha någon särskild klädsel där. De kristna, som måste antas vara i stor majoritet, skiljer sig gällande yttre attribut inte alls från vanliga icketroende i mina ögon. Vad har jag missat? (Eller reser du en sträcka där övriga resenärer utgörs av en homogen grupp muslimska kvinnor och kanske en och annan sikhisk man?)

    SvaraRadera
  21. Puh, sicken lättnad; ett tag såg det ut att diskussionen skulle gå åt ett visst håll (nodge, nodge, wink, wink, say no more, say no more)för att till slut hamna på "en bra nivå", dvs med kommentarer om herrefolket, judiska terrorstaten Israel och hebréernas rashygieniska strävanden. Med andra ord, den vardagliga antisemitismen som vi känner igen och trivs så bra med.....

    SvaraRadera
  22. Skälet till att man är anonym om man är det minsta kritisk till Israel eller ifrågasätter t ex den här mannen i artikeln som det refereras till, är mycket enkelt.

    Det är det fulaste som finns i västvärlden att bara snudda vid kritik mot judar/Israel. Titta på Gina Dirawi som nu ska leda Medlodifestivalen. Hon beskylls för antisemitism. Det är alltså per definition antisemitiskt att jämföra Israel med Nazityskland? Hardly va? Det är uppenbart korkat och bottnar i okunskap och INTE MINST i hennes fall hennes egen kulturella bakgrund. Men det är inte antisemitiskt för det.

    Men detta är ju återigen det jag var ute efter tidigare...judar tenderar att se på Israel och Judendomen som ETT...och då är det faktiskt mycket begärt att muslimerna i Mellanöstern ska kunna skilja på Israel och Judendomen.

    Jag umgås själv med flera judar - men skulle aldrig prata om det här med dom eftersom det skulle få långtgående konsekvenser för vår relation. Jag hör hur de pratar om Israel och deras självklara rätt till landet, bosättningar osv - och det är helt svenska judar - med hög social status. Men i Israelfrågan...är de fasansfullt enögda. Dessutom ÄR de noga med att försöka hålla sig igon sin egen folkgrupp vid val av partner. Även av detta skäl måste jag vara anonym.

    Det är sorgligt egentligen. För den här hetsjakten som Gina Dirawi nu utsatts för späder bara på myten om Zog - den judiska världskonspirationen. Som givetvis är trams...men säg det till lågutbildade grabbar i betongen, vars föräldrar varit tvungna att flytta på grund av Israels ockupation. Nej...jag försvarar inte det rabbinen i Malmö utsätts för...men likt Sverigedemokrater måste de bemötas med vettiga argument istället för tystnad eller grundlösa beskyllningar om antisemitism eller nynazism.

    Östermalm, Stockholm

    SvaraRadera
  23. Kan det vara så att Malmö är en mindre segregerad stad än Stockholm (eller iaf att stadsbebyggelsen är tätare) så muslimer och judar inte stöter på varandra oftare?

    Dessutom måste tilläggas att Shneur Kesselman verkligen är en udda fågel, så han tar nog emot mycket skit helt enkelt för att det är så lätt att se att han är jude.

    Jag tror alltså inte att Malmö muslimer är mer antisemitiska än övriga landets.

    SvaraRadera
  24. Därför att Malmö är en mångkulturell stad till mer än bara ytan. I Stockholm så visst det finns många olika typer av restauranger med mat från hela världen och människor från hela världen, men det kulturella livet är väldigt homogent. Människorna i Stockholm är mer eller mindre helt homogena åsiktsmässigt. Det finns inga hatiska källarmoskéer eller andra moskéer som sprider ett hatiskt budskap. Alla muslimer jag stött på i Stockholms innerstad (vilket är väldigt många) är sekulära.

    /JK

    SvaraRadera