2012-02-02

Citatquiz

På lunchrasten är jag på biblioteket, och av en händelse hittar jag denna bok.
Det verkar som att varje ung yrkeskvinnogeneration i 20-30-årsåldern inte vill se vad som troligtvis kommer att hända i relationerna till manliga kolleger. Man tror att allt är avklarat, utan bekymmer.

(..) Så var det för mig också en gång. Kanske beror det på att kvinnoförtrycket i Sverige är dolt, subtilt och strukturellt, man kan inte se och känna det förrän man varit ute i arbetslivet några år.

Varför är det då så viktigt för kvinnor att sätta gränser och vara tydliga gentemot män? Jo, därför att kvinnor idag är utsatta för en gigantisk projektion av problemen i dagens arbetsliv. Min absoluta uppfattning är att det stora problemet är att män på ledande nivå, särskilt i mellanställning, ofta mår förskräckligt dåligt. Enskilda förtroliga samtal med dem och samtal med till exempel företagsläkare styrker detta. I gruppsamtal skulle det aldrig komma fram. Män i ledande ställning tvingas alltför ofta att spela roller som de inte klarar. Detta ger visserligen status och position men männen känner egentligen inte igen sig själva i dem. Grabbspelet (…) förminskar männen själsligt och mentalt och ger dem en känsla av att vara en bluff. Och – som jag beskriver i denna bok – det är kvinnorna som blir bärare av deras vantrivsel.
En modern klassiker. Vad är det jag läser på arbetstid?

8 kommentarer:

  1. Å jag kan jag kan jag kan!! Den har jag haft som reselitteratur ett par tjänsteresor det senaste året. Man kan köpa den i snygg nyutgåva på Pocket Shop och det är inte Jan Carlzon som har skrivit den.

    SvaraRadera
  2. Förvånar mig inte ett dugg att du kan! Den handlar inte om LCHF, bara nästan.

    SvaraRadera
  3. Haha, jag trodde det var dina ord, Helga!
    Så slarvigt man läser.
    Och inte vet jag vad det är för bok heller.

    SvaraRadera
  4. Smickrande, Ullah! Stay tuned, så får du veta.

    Annannan, du (och andra!) ska snart få något svårare att bita i.

    SvaraRadera
  5. Jag tror jag vet (men det var i så fall länge sedan jag läste den så är inte helt hundra). I så fall är boken i pocketversion grön med mycket text på framsidan...

    SvaraRadera
  6. Nu vill jag ha en ledtråd till ...

    SvaraRadera
  7. OK, ledtrådar: Astrantia ocn annannan har rätt. Författarens efternamn är dubbelt. Boken kom ut för femton år sedan men har nyligen kommit i nyupplaga, och det tycks mig som att den är minst lika aktuell idag i det den lär ut. Alla hennes boktitlar tycks börja med samma ord, ett verb.

    SvaraRadera
  8. Jaha, då fick jag fram det, med hjälp av Wikipedias lista på svenskspråkiga fackboksförfattare. Författaren är helt okänd för mig, jag läser aldrig ledarskapslitteratur. Det kanske jag borde göra, citatet var intressant!

    SvaraRadera