2012-02-02

Och ett till

Jag läser en intressant om än - konstigt nog! - ganska illa skriven biografi. Så här står om huvudpersonens vänskap med en namne till mig:

Utan Helga hade kvinnosidan inte fått det genomslag som den fick. X var väl medveten om att (hon) fick draghjälp av Helga. Dessutom fick X i Helga en kamrat som hon kunde prata med, en alldeles egen kamrat (...) Hon ville ha fart i debatten och uppskattade Helgas ofta oväntade vinklingar. I ett brev (...) ger X uttryck för sin uppskattning:

Hjärtans kära Helga min!
Tack, tack, för brev och gott manus, som jag netop gjort i ordning och skickat på sätteriet i sista minuten.

Som du skriver Helga. Exempelvis den där lilla biten om kvinnlighet. Du är gudabenådad och originell som det icke ofta träffas hos oss kvinnor.


(...)

För X innebar kamratskapen med Helga ett andligt bad. För Helga å andra sidan innebar kontakten med X att en länge närd dröm gick i uppfyllelse: att få skriva och bli publicerad.

X uppmuntrade henne att skriva. Det var under deras tid tillsammans som Helga på allvar satte igång med sin första roman (...). Helga hade ingen skrivmaskin och var inte alldeles skicklig på stavning och meningsbyggnad, men X åtog sig att skriva rent Helgas handskrivna manus på maskin. Hur nu det gick till. X hade ännu inte lärt sig svenska språkets stavningsregler.

Nå, vem är X? Och vem är Helga? Jag kan bistå med ledtrådar om det behövs, men det finns ett par redan i texten, så jag tror jag håller på dem så länge. Och ni minns väl reglerna, den som är tvärsäker trumpetar inte ut det i triumf, utan lämnar en listig ledtråd ämnad att övertyga mig om att hon vet.

7 kommentarer:

  1. En verklig person, norska eller danska, som verkade någon gång som inte var alldeles nyss, kanske första hälften av nittonhundratalet?

    Jag kan bara komma på en, men hon var inte i första hand skrivande, så det är nog en återvändsgränd.

    Helga låter det som att jag borde veta vem det var, men det lossnar inte. Jag plockar fram Kvinnor på gränsen till genombrott och plöjer personindex varefter jag tror mig veta att Helga inte främst är känd under det namnet.

    Jag vet dock fortfarande inte vem X var.

    SvaraRadera
  2. Sidu, sidu, du har rätt i dina aningar! Och nej, X var inte i första hand skrivande. Eller snarare: det var hon, men det är inte för denna gärning hon har gått till eftervärlden.

    SvaraRadera
  3. Antingen skrev livet vidare eller så får jag leta en annan person.

    SvaraRadera
  4. Aha. Så har jag lärt mig både ett och annat. Jag har läst både Helga och X, faktiskt, för länge sedan. Helga är jag inte så förtjust i, men X skulle jag kunna tänka mig att läsa om för samtidshistoriens skull.

    "Taffligt skriven" säger du om biografin du läser. Man skulle ju annars kunna tänka sig att X själv med sina saknade fingrar skulle ha just lite problem med skrivandet. (Det lärde jag mig för att jag googlade henne).

    SvaraRadera
  5. Taffligt skriven, ja. Nu kan jag ju släppa en ledtråd till. Det borde den inte vara med tanke på vem biografiförfattaren har som livskamrat.

    SvaraRadera
  6. Eller som man skulle säga idag: Prata om det.

    SvaraRadera