2012-07-01

Konvalescentsöndag

Jag hade tänkt sitta på gården och skriva ett ganska långt inlägg men eftersom sladden till min laptop är spårlöst borta och batteriet i densamma nästan urladdat, sitter jag nu inomhus och skriver ett kortare.

Jag har varit mer eller mindre sjuk i två veckor nu, de senaste dagarna mer. Troligen är det två förkylningar vägg i vägg som avlöst varann. I fredags kväll var jag halvdöd, så täppt och snorig och tjostig och hostig att jag knappt visste vad jag hette.

Men redan igår mådde jag bättre. Och inatt när först Q, sedan Y vaknade och hostade och grät, panikslagna och med andnöd, kunde jag lugna dem med att det skulle gå över. Snart. De fick Bricanyl som verkade häpnadsväckande snabbt, båda ungarna somnade som efter ett klubbslag och låg sedan och lät som smärre tröskverk när de andades. Men de andades. Och de sov.

Klockan sex vaknade jag av ett förskräckligt rumsterande från Q:s rum. Rullgardinen var uppdragen, Q stod naken framför byrån i färd med att klä på sig. "Jag mår mycket bättre, nu vill jag gå upp!". Jag lyckades övertyga honom om att krypa ner i sängen med mig en liten stund och försöka sova lite till. Bara litelite, en liten stund. Han somnade om, och jag med.

Det kändes som fem sekunder, men det var nog efter nästan en timme som jag väcktes av en glad liten röst i mitt öra: "Morron jag!" Det var förstås Y, lika pigg och frisk han. Och då fick jag kapitulera, då var det faktiskt morgon.

(Nä, inte riktigt. Min tappre man tog morgonpasset som han i stort sett alltid gör, och jag sov ett par timmar till.)

Det är bara att konstatera att mina gossar har betydligt bättre återhämtningsförmåga än jag. Nu är de med sin far och badar, jo faktiskt, trots att all snuva och hosta inte är borta. Jag läser tidningen, löser korsord och bloggar. Ska vika tvätt och städa köket också.

Snart.

6 kommentarer:

  1. Krya på dig! Själv sitter jag och har "ovädershuvudvärk" och mannen tar hand om N (som har diarré för första gången) och lagar mat. Vet inte om kombinationen är så lyckad, men jag orkade inte riktigt just nu.

    Härligt att höra att barnen repat sig, det är faktiskt lättare att hantera att man är sjuk själv än att höra på barnens hostande och gnällande.

    SvaraRadera
  2. Ska man ta hand om sjuka barn måste man vara frisk själv, det är bara att konstatera! Men det är man ju sällan.

    SvaraRadera
  3. Fortsatt god bättring och +++ till dig för att du låter ungarna bada i alla fall!

    SvaraRadera
  4. Haha, annannan, plussen om badet värmer särskilt mitt hjärta! Jag undrade annars om någon nitisk typ skulle kritisera mig för att jag släppte iväg snoriga ungar till badet. Själv har jag en ganska sangvinisk inställning till både smitta och regler om att hålla sig i stillhet vid sjukdom. I det första fallet tänker jag att det fan inte går att undvika smitta när man har småbarn (så länge vi inte pratar direkta isoleringsorder från läkare förstås) och i det andra att ungarna själva känner hur mycket de orkar med.

    Men alla delar inte denna min inställning!

    SvaraRadera
  5. Jag är magsjukenojig, för att den _alltid_ går varvet runt när den kommer till oss och vi aldrig slipper lindrigt undan. Därför hoppas jag folk underrättar oss så vi själva kan välja om vi isolerar oss eller ej. Avskyr att få folks kräksjuka för att de inte berättat att Tomas ju faktiskt kräktes i går. Annan smitta förhåller jag mig mer nonchalant till. Och badhus är väl rätt välklorade och fukt och vatten gör väl bara nytta i rossliga rör!

    SvaraRadera
  6. Tänkte faktiskt inte på det, min rofyllda inställning omfattar inte magsjuka. Tror jag. Vi är så himla förskonade från det. Q har vid sex års ålder varit magsjuk två (2) gånger, Y ännu inte alls. Förkylningar däremot.. hjälp!

    Och hur jobbiga de än har varit har även de varit lindriga, Q har fått antibiotika en enda gång (feberkramp) och Y två gånger, eller om det var tre. Vi har hittills i alla fall inte bidragit till antibiotikaresistensen, och det känns ju skönt.

    SvaraRadera