2013-01-22

2012 i listform

Ett inlägg som varit under bearbetning ett tag. Liksom annannan lånar jag en lista av Steel City Anna.

1. Gjorde du något du aldrig gjort förut?
Provade lite nya träningspass, vilket fortfarande är en ganska stor sak för mig. Åkte slalom, men tror inte att det blir så många fler gånger. Inte för att det var så vidrigt, men det var heller inte tillräckligt kul för att motivera insatsen. På det mer existentiella området: följde mitt barn till skolan, begravde en jämnårig.

2. Höll du något av dina nyårslöften?
Jag vill minnas att mitt nyårslöfte var att bli bättre på att sköta min sömn. Det höll jag så till vida att jag har blivit - tidvis - bättre. Men det finns utrymme för ytterligare förbättringar, varför löftet upprepas i år igen.

3. Blev någon av dina vänner föräldrar under året?
Ja, en vän födde ett efterlängtat barn i maj. En flicka.

4. Dog någon närstående under året?
Inte några riktigt närstående, tack och lov. Men två dödsfall har påverkat mig mycket, mer därom nedan.

5. Vilka länder besökte du?
Jag tänker så det knakar och konstaterar att 2012 är första året på mycket länge som jag inte varit utomlands alls. Jösses.

6. Saknade du något under 2012 som du önskar under 2013?
Större entusiasm för jobbet, vilket jag ju grundligt tjatat om på sista tiden.

7. Vilket datum från 2012 kommer du alltid att minnas?
Den 17 februari gick Rwandamamman bort. Men det var först några dagar senare som jag hade tråkigt på jobbet och slentrianmässigt loggade in på min gmail och där fick beskedet. Det var svårt att kontrollera anletsdrag och tonfall resten av dagen. Först på kvällens körrepetition kunde jag säga till någon hur det var, och fick den medkänsla jag behövde.

Den 21 juli var en av sommarens vackraste dagar. Då fick vi meddelandet att D var medvetslös. Nästa dag var det slut. Varje vecka läser jag hennes mans hjärtskärande ärliga uppdateringar på Facebook som beskriver exakt hur han mår, och våndas över vad jag ska svara, och häpnar över att folk trycker på gilla-knappen. Fast det är väl bättre än att inte svara alls.

8. Vilken var din största framgång 2012?
Att reda upp två situationer som oroade mig mycket vid början av året: vår dåligt fungerande barnomsorg och att hitta ett nytt jobb.

9. Största misstag?
Antagligen en av de oräkneliga gånger jag blivit orimligt arg på min äldste son.

10. Har du varit sjuk eller skadad?
Nja. Ett par rejäla förkylningar hör till det man måste räkna med. Ryggen har småbråkat med mig sedan i somras men skada vill jag inte precis kalla det.

11. Bästa köp?
Säkert flera som jag inte minns nu, men något som verkligen gladde mig var att jag på nätet hittade en identisk kopia av vår kära Denby-tekanna, som gav upp och sprack efter femton års trogen tjänst. Jag passade även på att köpa dyrt men gott Assam-te.

12. Vad lade du mest pengar på?
Ingen aning.

13. Gjorde någon dig riktigt glad?
Ja, såklart. Mina barn och min man, i stort sett varje dag. Pappa, ungefär varannan gång jag träffar honom. Min syster, varje gång jag träffar henne.

14. Vilken melodi kommer alltid att påminna dig om 2012?
Många. Euphoria, men också Jag saknar dig mindre och mindre, som jag ofta lyssnade på när jag satt på tåget (det blev mycket tågåkande under 2012). Och Rågsved, som vi sjöng i kören.

15. Var du gladare eller ledsnare det här året jämfört med tidigare år?
Oändligt mycket gladare än en hel räcka år före 2006, då vi fick Q och mitt liv fick en ny dimension. Gladare också än 2010, då vi fick Y och slutade sova. Det är hemskt men sant och har förstås inte alls med barnen själva att göra. Kanske inte så väldigt mycket gladare än 2011 som med viktnedgång och nytt jobb var ett väldigt bra år. Men skillnaden är marginell.

16-17. Vad önskar du att du gjort mer eller mindre av?
I efterhand är det ju lätt att säga att jag borde ha motionerat och sovit mer, läst fler goda böcker, oroat mig mindre och ätit väsentligt färre onyttigheter. Fast på det hela taget tycker jag att jag gjorde rätt bra ifrån mig efter omständigheterna.

18. Hur tillbringade du julen?
Hemma.

19. Blev du förälskad under året?
Min förälskelse i Q är konstant och blir ständigt förnyad. Men det känns som att förälskelsen i Y har nått lite nya höjder. Känslorna för andra barnet har inte samma karaktär av flodvåg, utan mer som en envist sipprande rännil.

20. Finns det någonting som hade kunnat göra ditt år bättre?
Jag önskar att mamma mådde bättre, det hade förbättrat vår relation avsevärt.

21. Vad får dig att må bra?
Guldkanter och andningshål. Frukostar på altanen, promenader - helst i skogen eller genom Stockholm, springturer med efterföljande bad, utflykter till gårdsbutiker eller loppisar, kaffepauser i klippskrevor. Långa samtal med goda vänner.

22. Vem saknade du?
Det senast nämnda, tror jag. Jag har goda vänner men alltför sällan tid att tala med dem.

23. De bästa nya människor du mött?
Det får nog framtiden utvisa men genom jobbet har jag gjort några lovande bekantskaper.

24. Favorit TV-program?
Förödande förutsägbart: Game of Thrones, Homeland, Downton Abbey och På spåret.

25. Bästa bok?
Jag konsulterar min Helga läser-lista och konstaterar att jag delat ut en enda femma under året, till Solveig von Schoultz' De sju dagarna. Den stod faktiskt i en klass för sig. På delad andraplats kommer Tony and Susan (som var nära en femma, vill jag minnas), The Hunger Games, Cirkeln och Torka aldrig tårar utan handskar.

2 kommentarer:

  1. Hungerspelen och Cirkeln håller jag också med om. Kanske skall klämma Torka aldrig tårar också.

    SvaraRadera
  2. Ja, det tycker jag, Ullah! Kan rekommendera ytterligare en ungdomsroman: Jellicoe Road. Föll väl inte så handlöst som många andra, men bra var den.

    SvaraRadera