2013-02-07

Åsså en helt annan sak

Stjärnor. Is da shit.

Tre harmoniska dagar har jag nu tillbringat ensam med mina söner, vi är alla tre sjuka. Inga bråk. Lite smågruff bröderna emellan, jag har knappt (OK, nu är mitt minne selektivt) behövt höja rösten. Avstängning av dataspel och tv har skett omedelbart utan minsta muck.

Sju stjärnor var har de tjänat ihop, sjustjärnebröderna. Tio stjärnor så blir det belöning, funderar febrilt på vad.

Precis som vid förra experimentet för två år sedan märker jag nu hur mycket vi alla tjänar när vi eliminerar några av de vanligaste bråken. Hur mycket ork och kreativitet som sparas, som jag kan lägga på att parera andra konflikter, och nära nog eliminera dem också.

Som sagt. Stjärnor.

5 kommentarer:

  1. Jag kör också med stjärnor. 10 stjärnor är 10 kronor. Inte så mycket, men det blir en hel del skrammel i sparbössan.

    Att hitta på belöningar för varje tia känns ohållbart i längden om man som jag har det som ett bestående system.

    SvaraRadera
  2. Hos oss är extra lästid bästa belöningen. Halva första Harry Potter-boken i ett svep senast - det är ju belöning för mig med (och jag läser lika mycket även när det inte är som belöning). Eller att jag sitter med och tittat på en HEL film med mobilen avstängd (sonens eget förslag). En gång bakade vi en kaka också. Det behöver inte vara mer än så för att vara värt att kämpa för.

    SvaraRadera
  3. Mmm, här kör vi speltidspengar just nu. Sonen, som har problem inom autismspektrat, behöver en mer omedelbar belöning än stjärnsamlandet har vi insett. Vår lösning blev speltidspengar - kan inkasseras mot extra speltid.

    Helt fantastiskt skönt när en del vardagliga konflikthärdar plötsligt bara elimineras. Tillsammans med speltidspengarna kan vi uträtta stordåd. :)

    SvaraRadera
  4. Berätta, hur funkar det med stjärnsamlandet? Hur introducerade ni det för barnen?

    SvaraRadera
  5. Det funkar över förväntan! Q mindes konceptet sedan förra gången (kolla länken eller läs i arkivet februari 2011) och Y hakade gladeligen på.

    Vi har nu enats om att 25 stjärnor blir ett biobesök. Lite dyrare i stjärnor räknat än vad vi hade tänkt, men de rasslar in med farlig fart. Nästa helg blir det bio.

    SvaraRadera