2013-02-19

Kvällslektyr

Alla fick vi välja varsin bok, Q (snart sju), Y (tre och ett halvt) och jag (42). Och vi gillade varandras val.

Nu sover de, halleluja.

9 kommentarer:

  1. Har du några bra lästips till en 7-åring? Han säger mest nej till allt jag föreslår utom Lassemajas detektivbyrå. Det kan bli för mycket till slut :)

    SvaraRadera
  2. Kan du inte skriva en läslista även för Q och Y?

    Vad han gillat och inte från 5-6 åring är jag mest intresserad av :).../Stella

    SvaraRadera
  3. O vad spännande, är Livets utveckling bra? Ingridboken tror jag mig kunna pricka men är inte lika säker på de två övriga: vilken var vems val?

    Här läser vi Kalle och Chokladfabriken. Den är inte lika underbar som SVJ, men nog fin på sina sätt. Älskar vänskapen mellan Kalle och farfar.

    SvaraRadera
  4. Y valde Ingrid har plåster, jag valde Wilbur och Q valde Livets utveckling (bonusbok från någon tidning, present från morfar, givetvis).

    Jag fick läsa några kapitel i Wilbur, Q verkade fängslad, Y något mer disträ, men det är ju förståeligt. I alla fall var det roligt, för de är ofta ganska fjära när jag föreslår böcker. Otacksamma ungar ;-)

    SvaraRadera
  5. Annars har vi precis läst Doktor Proktors pruttpulver, den funkade för båda och jag stod ut. Tips till en nästan sjuåring alltså. Mer ingående tips kan jag återkomma om.

    SvaraRadera
  6. Jag har ett tips för läsning för sjuåring. Det finns en serie som heter den magiska trädkojan som är populär här i alla fall!

    SvaraRadera
  7. Sådär. Nu har jag samlat mig till några boktips. Sedan ganska lång tid tillbaka har vi gemensam godnattläsning med pojkarna, de får välja varsin bok, ibland väljer jag ytterligare en och så läser jag och båda lyssnar till alla böckerna. Hittills har det faktiskt aldrig hänt att någon av dem klagat på den andres val, trots att Y ibland väljer väldigt barnsliga böcker och Q ofta tar böcker som övergår Y:s horisont.

    Gamla klassiker som jag har läst för Q sedan han var i treårsåldern men som fortfarande funkar är Pettsonböckerna, men även Sven Nordqvists andra böcker, t ex Agaton Öman och alfabetet, Morfars hatt och inte minst den ljuvliga Var är min syster. Y gillar dem också. Bilderna är alldeles enastående, man tröttnar aldrig på dem.

    Jag propagerar hårt för Astrid Lindgren som nog (föga originellt) är min favoritförfattare om jag måste utse någon. Hittills har jag lyckats få läsa om Karlsson och Lotta och hennes syskon på Bråkmakargatan. Särskilt den senare ger ju underbar igenkänning för oss alla. AL:s bilderböcker funkar också bra.

    Kapitelböcker har vi precis börjat nosa på. Sandvargen-trilogin av Åsa Lind har vi läst, Q gillade den (jag tycker att de är lite småtråkiga). Doktor Proktor av Jo Nesbö, som sagt. Prostens barnbarn av Eva Bexell har jag bara fått läsa några kapitel av, jag som älskade den som barn.

    Serier av typen Lassemaja är jag faktiskt glad så länge jag slipper. De kan Q läsa själv i sinom tid, tänker jag. Jag har min salig morfar i gott minne när jag ibland sätter mig på tvären om de väljer en bok som är alltför tråkig eller som vi läst nyligen. Morfar läste Astrid Lindgren i timmar, men blåvägrade att läsa ett enda ord av Richard Scarry.

    Det finns ju så många fina bilderböcker också. Till min förvåning gillar de Elsa Beskow, tanterna Grön osv och Solägget är storfavoriter.

    Och! Alla tre älskar vi Tänk om av Lena Sjöberg. Världens mysigaste godnattsaga på fyndigt rim med vackra bilder.

    Till sist några ord om faktaböcker, Q är vetgirig och gillar sådana. Stora djurboken av Benoît Delalandre är nästan sönderläst, liksom en monsterbok vars namn jag nu glömt, mycket pedagogiskt uppdelad med ett kapitel om drakar, ett om grekiska vidunder osv. I beredskap har jag ett antal böcker på samma tema som det inte varit läge att plocka fram ännu.

    SvaraRadera
  8. Sagor glömde jag nämna. De tillhör ju nästan allmänbildningen. När Q var liten köpte jag Barnkammarböckerna, röda, blå, gröna (bättre än Min Skattkammare!), de innehåller ju de flesta klassiska sagorna uppblandade med moderna favoriter. Men när Q fyllde sex hittade jag en fin presentutgåva av Bröderna Grimms sagor - tyvärr hittar jag inte just denna fina på adlibris nu utan gräsligt skrikiga förmodligen dåliga alternativ. Sagosamlingar är praktiska att ha med på resor eller i sommarstugor. På Sommarön har vi förresten en samlingsvolym med Lena Andersons böcker om Storm-Stina. (Lena A är en favorit med sina böcker om Kotten och Mollan. Hennes bortgångne make Lars Klintings böcker om bävern Castor som bakar, snickrar och målar likaså).

    Vi dväljs alltså i hög grad fortfarande i bilderböckernas värld!

    SvaraRadera
  9. Stort varmt tack för många tips som jag ska kolla upp.
    Tänk om tycker vi också mycket om. /Stella

    SvaraRadera