2013-11-14

Herr Snäll vs Jane

Här är matchreferatet mellan Jane och herr Snäll. Poäng mellan 1 och 5 utdelade enligt en inte helt vetenskaplig men funktionell metod.

Nackdelar med att börja jobba hos herr Snäll
Lönen, troligen lägre (fast det är inte säkert. Förresten bryr jag mig inte så himla mycket. Ett visst lönetapp kan jag ta.) 3

Bilkörningen blir permanent (fast den är rätt uthärdlig. Och vi kanske skaffar miljöbil. När Förbifart Stockholm öppnar och tunnelbanan är utbyggd någon gång om femton år kanske det är görbart att åka kollektivt. Ha, ha.) 2

Hoppet om att hitta ett roligt jobb via konsultandet försvinner (å andra sidan slipper jag oroa mig för att få ett tråkigt uppdrag på andra sidan stan) 4

Jane blir sur 3

Dumt att byta till något som inte är drömjobbet 3

Har bytt jobb lite för många gånger på sistone (fast jag har bra förklaringar till bytena.) 1

Kvävningskänslan, jobbet har inte varit så särskilt roligt (detta måste jag prata med herr Snäll om, på något sätt) 5
 
Jävligt meckigt att ta mig till kören. (Å andra sidan, kanske känner jag mig mindre jagad om jag inte är konsult längre?) 4

Kommer att sakna mina trevliga projektledarkollegor, både socialt och jobbmässigt 5

Företaget är lite gammaldags och småsnålt ibland. Man kostas inte på några kurser eller överdådiga fester. Å andra sidan bryr jag mig inte så värst mycket om sånt. 3

Blir av med möjligheten att åka på tjusiga konferenser och gå kurser. Fast fest- och konferensutbudet har hittills inte imponerat, måste jag säga. Och som sagt ovan, jag bryr mig inte så värst. 3

 Summa 36

 
Fördelar med att börja jobba hos herr Snäll

Får en mänsklig och bra chef (han är inte bara snäll och mänsklig utan klok och vettig också. Vi funkar bra ihop på alla plan.) 5

Trevliga kollegor (det finns fler än tråkteknikerna, förresten har även de sin charm, i begränsade mängder) 4

Trevliga promenadomgivningar 3

Bra möjligheter till träning och lunch 3

Känner mig redan hemma och välkommen. 4

Bra företag med stor potential. Gillar att det är internationellt, att produktionen görs på plats. 5

Generösa arbetstider 5

Skulle kunna jobba hemifrån ibland på ett sätt som jag inte kan nu 5

Slipper reta mig på Janes kontrollbehov och arbetsgivarens tramsigheter 4
 
Kan begära att få fler och roligare arbetsuppgifter 4

Summa 42

Föga förvånande vinner herr Snäll en överväldigande seger över Jane. Därför ska han få en formell ansökan imorgon, för det ville han ha när jag frågade honom idag. Han såg först neutral ut, men sprack sedan upp i ett stort leende: Jag tycker det är jättekul att jobba med dig! Vi konstaterade att Jane måste hållas utanför tills vi är överens, frågan är vem av oss hon blir mest sur på.

Minsann. Vi får se var det här landar.

9 kommentarer:

  1. 1. Intressant att läsa. Så där systematisk klarar jag aldrig av att vara i frågor som rör mig själv med kraftigt engagemang...

    2. Att duktiga konsulter blivit anställda hos klienter har nog hänt Jane förut, gissar jag.

    3. Blir du permanent hos Herr Snäll kan du ju installera en cykel där och cykla dig till lunchstället det är för långt att gå till.

    SvaraRadera
  2. Sture och Bertils mamma14 november, 2013 20:10

    Grattis! :)

    SvaraRadera
  3. Spännande, hoppas det blir bra vad det än hamnar på!

    Men jag tänkte på det där med dina suveräna projektledarkompisar. Det är inte möjligt att dra ihop ett gäng som träffas privat någon gång i kvartalet? Jag är med i ett gäng fd kollegor som fortfarande träffas trots att det är mer än tio år sedan de flesta av oss jobbade tillsammans. Vi träffas kanske fyra-fem gånger om året, alltid på restaurang och varje gång får någon i uppdrag att se till att nästa träff blir av, boka bord osv.

    SvaraRadera
  4. Tack, tack, kära läsare! Ert engagemang värmer.

    Javisst har det hänt Jane förut. Herr Snälls andre projektledare har han snott från henne. Putt lär hon bli, men herr Snäll har ännu större intresse att hålla sig väl med henne än vad jag har. Om vi slår våra kloka huvuden ihop kanske vi kan komma på en bra deal. Till exempel att jag förlänger min uppsägningstid några månader och går kvar som konsult hos herr Snäll och drar in sköna slantar och ökar på Janes bonus.

    Den fortsatta kontakten med kollegorna är också en anledning att hålla mig väl med Jane. Kanske skulle det fungera med ett arrangemang som du beskriver, Åsa. Trevligt vore det verkligen!

    SvaraRadera
  5. Åh vad spännande! Det lät så härligt att herr Snäll blev så glad. Sådan värme gör mycket.

    Jag är också imponerad över dina för och emot-listor. Jag vill kunna göra sådana på ett givande sätt, men tycker att det är svårt.

    SvaraRadera
  6. Jag tänkte kommentera ditt förra inlägg med precis det som åsa skrev nu - att kan du inte nätverka med konsultkollegorna ändå?

    Jag har dels ett nätverk som jag fått via facket där vi ses ca en gång i månaden och äter middag ute och pratar karriär, dels har jag en syjunta med gamla kollegor (varav de som fortfarande jobbade kvar blev färre och färre och nu är det bara en kvar tror jag).

    Även jag måste uttrycka min beundran över dina genomgångna listor. Ska komma ihåg systemet med poäng när jag behöver fatta beslut någon gång i framtiden. (Har några saker som jag vet att jag kommer att behöva se över, t ex boendefrågan.)

    SvaraRadera
  7. Grattis!
    Jag tror att det är ett bra val.

    SvaraRadera
  8. Jag brukar faktiskt inte vara fullt så här systematisk. Men för en gångs skull finns det ganska många parametrar att bedöma. Jag har ju varit hos herr Snäll i ett helt år nu och vet ganska väl vad jag ger mig in på, både gott och ont.

    Vi har inte kommit så mycket längre, mer än att jag har bestämt mig för att söka. Men det kan tänkas att vi inte kommer överens, troligen då ifråga om lönen.

    Era kommmentarer om nätverk har väckt nyttiga tankar hos mig. Någon sorts nätverk kommer jag att behöva, och det är mycket bra att tänka igenom detta redan nu. Tyvärr kostar många sådana aktiviteter pengar, men kan jag argumentera att de gör mig till en bättre projektledare så är det kanske inte helt omöjligt ändå.

    I det stora hela liknar det här ingen annan nytt-jobb-situation jag varit i. Tidigare har jag hoppat ner i en svart säck, nu är jag väl förberedd. Och jag tänker som tusan, på vad jag vill åstadkomma med den här tjänsten, hur jag vill forma den. Hur jag vill gå vidare. Kanske efterträda herr Snäll när han pensionerar sig om några år?

    SvaraRadera
  9. Åh fy fanken! Det låter bra det där! Jag hoppas!

    SvaraRadera