2013-11-27

Skitirriterad, rent ut sagt

Det har varit en incident i Q:s klass, några killar har varit dumma mot en av tjejerna, tagit hennes saker och tryckt ner i toaletten. Helt och absolut oacceptabelt, och det är bra att läraren tar tag i det omgående.

Men sättet det görs på stör mig något alldeles otroligt. Alla pojkar i klassen är kallade tillsammans med sina föräldrar till ett obligatoriskt samtal om grupptryck och mobbning. Inte flickorna eller deras föräldrar.

Det får mig att se rött. På mina frågor har Q svarat att han inte var inblandad, han hörde inte ens talas om händelsen förrän läraren berättade om den. Jag tror honom. Däremot tror jag inte att han är mer änglalik än andra barn, men jag tror på hans ord.

(Hade lite svårt att hålla masken till följande: Jag skulle aldrig göra nåt så förskräckligt. Förresten kan det ju bli stopp i toaletten!)

Ännu argare blir jag av att ett par skitnödiga (flick-)föräldrar redan hunnit skicka mejl där det står guvahemskt, att vissa killar inte vet vilka gränser som gäller, att detta är olycksbådande, en negativ spiral, och så vidare och så vidare.

(En av dessa skitnödiga känner jag lite närmare. Hon är dystopiker och olyckskorp av första klass. När hon hämtar på fritis råder det undantagstillstånd, hela personalen sitter ute och fikar medan ungarna håller på att slå ihjäl varann inomhus. Själv har jag aldrig sett någon i personalen sitta och fika, och det är hur lugnt som helst när jag hämtar.)

Jag ska äta middag och lugna ner mig och sedan skicka ett mejl som går ut på att jag och O mer än gärna kommer på föräldramöte och diskuterar värderingar och grupptryck. Men då med alla barn - pojkar och flickor - och deras föräldrar.

9 kommentarer:

  1. Jag fick mina saker nertryckta i toan när jag gick på mellanstadiet. Inne på tjejernas omklädningsrum, efter gympan. Inte en snoppbehängd klasskamrat så långt ögat kunde nå.

    Att tro att killarna gör värre saker än tjejerna är att göra sig dummare än man behöver. Små änglalika rosaflickor kan vara nog så jävliga bak stängda dörrar.

    SvaraRadera
  2. Suziluz, absolut! Samma elakhet och obetänksamhet, bara ibland i olika former! Definitivt ska alla föräldrar vara med!

    SvaraRadera
  3. Ja, jag tycker också att det är olycksbådande med vuxna som agerar så där. De är redan på väg i den negativa spiralen mot att underblåsa idén om mäns hat mot kvinnor.

    SvaraRadera
  4. Jag skulle ha reagerat och agerat precis som du och om jag haft flickor krävt helklass. Vilken helt galen idé, hade jag haft flickor skulle jag krävt medverkan. Ja, vissa människor har problem med gränser, ja vissa människor bör larma/ berätta oavsett kön. Har du fått ån respons på ditt mail?/Stella

    SvaraRadera
  5. Innan jag hann skicka det kom ett mejl från den berörda flickans mamma. Jag vet inte riktigt vem hon är, har säkert träffat henne någon gång, men vill att hon blir min nya bästis.

    Hon ville förtydliga att det inte varit direkt riktat mot hennes dotter, grejerna var kvarglömda på toaletten. Fortfarande dumt gjort, men en väldig skillnad. Barnen (hon skrev konsekvent barnen, stilpoäng!) som var inblandade hade fått prata med hennes dotter och säga förlåt, hon uppfattade att dottern var nöjd med detta. Hon avslutade med att skriva att hon och hennes man absolut vill delta i alla föräldrasammankomster gällande klimatet i klassen, även om de råkar vara föräldrar till en flicka.

    Jag mejlade strax efteråt och fick respons från en mamma till en av Q:s kompisar som inte oväntat höll med. De har en äldre dotter och har varit med om att skolan har gjort denna uppdelning tidigare. Varpå pojkföräldrarna känt sig utpekade och flickföräldrarna uteslutna. Så jävla dumt och opedagogiskt.

    SvaraRadera
  6. Underbart! Vilken klok mamma.

    SvaraRadera
  7. Tänk när man frågar hur många bra och vettiga människor det finns!
    JsN

    SvaraRadera
  8. Sture och Bertils mamma28 november, 2013 21:33

    Så klok du är!

    SvaraRadera